Skip to content

Parhaat pelimusiikit

Musiikin merkitystä peleissä usein vähätellään, sillä kyseessä on asia, johon ei välttämättä edes kiinnitä huomiota. Varsinkaan jos ja kun pelin jännittävä toiminta tai tunnelma vie mukanaan. Musiikilla on kuitenkin tärkeä, ehkä jopa tärkein, rooli pelitunnelman luomisessa.

Musiikin avulla pelin tapahtumia voidaan myös rytmittää – hektisen musiikin säestämiä jännittäviä toimintakohtauksia usein seuraavat rauhallisemmat, seesteisen taustamusiikin eteenpäin viemät tapahtumat. Näin pelikokonaisuus pysyy tasapainossa ja yllättävät tilanteet tuntuvat entistäkin vakuuttavimmilta. Erityisesti jännitys- tai kauhupeleissä pelin äänimaailmalla on suuri vaikutus pelin tunnelmaan ja, jos käytetty musiikki ei tunnu sopivan peliin, voivat huonot musiikkivalinnat pahimmillaan pilata koko pelin tunnun.

Parhaat pelimusiikit

Rolling Stones lehtikin kirjoitti, kuinka pelimusiikkia osataan arvostaa nykyisin enemmän. Ennen pelien musiikkia aikaisemmin pidettiin vain yleisenä, massaan hukkuvana taustamusiikkina, jolla ei ole sen suurempaa merkitystä pelille.

Mitä tulee pelimusiikkiin, parhaiten tunnettuja ovat erityisesti Nintendon suosituimmat julkaisut. Rehellisesti käsi ylös, kukapa ei tuntisi Super Mario-pelien tai Tetriksen teemamusiikkia?

Lisäksi loistavia soundtrackeja löytyy myös uudemmista pelijulkaisuista, kuten:

  • villin lännen seikkailusta Red Dead Redemption
  • huippusuositusta roolipelistä The Elder Scrolls V: Skyrim
  • Playstationin suosituimmista pelisarjoista Metal Gear Solid ja Final Fantasy.

Suosituimmat pelimusiikin säveltäjät ovat arvostettuja toimijoita pelialalla, sillä onnistunut soundtrack on tärkeä osa peliä, johon myös arvosteluissa kiinnitetään paljon huomiota.

Nettipelit ja musiikki

Eikä pelimusiikki rajoitu pelkästään tietokone- ja videopelijulkaisuihin, sillä musiikkia käytetään paljon myös nettipeleissä. Oli kyse sitten kasinopeleistä tai ilmaisista selainepeleistä, osa pelien viehätystä on mukaansatempaava musiikki. Erityisesti kolikkopeleissä musiikki nousee tärkeään rooliin, sillä peleissä käytetty musiikki ja ääniefektit saavat voittamisen tuntumaan entistä makoisammalta.

Musiikilla on todellakin suuri vaikutus ihmisen tunteisiin, kuten myös muistiin. Tarttuva musiikkikappale jää mieleen ja kun kappaleen kuulee vuosienkin jälkeen, muistaa välittömästi missä oli ja mitä teki, kappaletta kuunnellessaan. Musiikin tärkeyttä markkinoinnissa ja pelien tunnelman luomisessa ei todellakaan tule vähätellä.